Blog

Featured

Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι Πιερίας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς όχι μόνο της Βορείου Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η μαγευτική θέα στον Όλυμπο και η καταπράσινη φύση ξετρελαίνει κάθε επισκέπτη. Η άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης με τα πυκνά δάση, η γραφικότητα του Ελατοχωρίου και το χιονοδρομικό κέντρο, καθιστούν την περιοχή άκρως ελκυστική για τους λάτρεις των χειμερινών αποδράσεωνΤο Ελατοχώρι Πιερίας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς. Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο,όμορφους ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του θα βρει κανείς καλό φαγητό. Η μαγευτική θέα στον Όλυμπο και η καταπράσινη φύση ξετρελαίνει κάθε επισκέπτη.

Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον παραδοσιακό οικισμό, Παλιό Ελατοχώρι και τον σημερινό οικισμό. Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 27 Γενάρη του 1944.

Δίπλα από τον παραδοσιακό οικισμό βρίσκεται ο σημερινός οικισμός του Ελατοχωρίου σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Σκουτέρνα, από τα πολλά “σκουτιά” – τα χοντρά μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν παλιότερα στο χωριό.Το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά των Πιερίων, σε απόσταση 8χλμ. από το Ελατοχώρι, στη θέση ‘Παπα-Χωράφι’, σε υψόμετρο 1410μ. και κορυφής 1750μ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Με τις ωραίες πίστες και το καταπληκτικό φυσικό του περιβάλλον, έχει ήδη γίνει γνωστό.

Από την μια πλευρά το πανόραμα των κορυφών του Ολύμπου και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο του Θερμαικού, δίνουν μια ανεπανάληπτη αίσθηση σε κάθε επισκέπτη.Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Ορειβατικό καταφύγιο της Σαρακατσάνας σε υψόμετρο 1850 μ. , το Ορειβατικό καταφύγιο της Μηλιάς σε υψόμετρο 1150 μ. και το Ορειβατικό καταφύγιο Φλάμπουρο σε υψόμετρο 1900 μ.

Επίσης το Αρχαίο λατομείο Βρυάς και τον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Ιστορικής σημασίας αξιοθέατα είναι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του 14ου αιώνα στην Ρητίνη και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου 17ου αιώνα στο Παλαιό Ελατοχώρι. Πανέμορφο είναι το τοπίο που συναντάει κανείς όταν αντικρίζει τον περίφημο καταρράκτη ‘Κρεμαστό’ που κυλάει από ύψος 60 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι.

Ολυμπιακή Ακτή

Τα παράλια της Κατερίνης, η Ολυμπιακή Ακτή και η Παραλία Πιερίας είναι μοναδικά, καθώς προσφέρουν απέραντες ακτές με πλούσια φυσική ομορφιά, τουριστική υποδομή και κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Τα μοναδικά τοπία και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Σύγχρονα ξενοδοχεία περιμένουν να κάνουν τη διαμόνη σας πιο άνετη και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με καλό φαγητό.

Οδικά η Ολυμπιακή Ακτή και τα Παράλια της Κατερίνης απέχουν 445χλμ. από την Αθήνα και 75χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην Κατερίνη και από εκεί σε μόλις 10 λεπτά στα Παράλια της Κατερίνης.

Το κάστρο του Πλαταμώνα

Είναι χτισμένο σε στρατηγικό σημείο, πάνω σε μια βραχώδη προεξοχή, μέσα στα γαλανά νερά του Αιγαίου, στην περιοχή που επαληθεύει πλήρως το όνομα του τόπου: ΠΛΑΤΑΜΩΝ σημαίνει «βραχώδη άκρα επί της θαλάσσης».

Εδώ  τοποθετείται και η αρχαία πόλις Ηράκλειον, η πρώτη πόλη της Μακεδονίας μετά τα Τέμπη.

Οι Πιεριείς που μεγαλώσαμε με την εικόνα του Κάστρου, στα μάτια μας φαντάζει ένα μνημείο απόλυτα ταυτόσημο με το Νομό μας, σαν ένα «σήμα κατατεθέν».

Στον κάθε  επισκέπτη όμως, προβάλει επιβλητικό, συναρπαστικά όμορφο και έτοιμο να τον ταξιδέψει σε άλλες εποχές όταν το Κάστρο δέσποζε ως μια «οχυρωμένη πολιτεία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ